Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kypr a kyperský problém

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kypr

Rozloha: 9 251 km2
Počet obyvatel: 756 000
Hl. město: Lefkosia (Nikósie)

Kypr je třetí největší ostrov ve Středomoří. Název Kypr pochází z řeckého slova kypros = měď (ve 3. Tis.př.n.l. se zde nacházely velké doly rudy mědi, které zásobovaly celé východní Středozemí). Oficiální název je Kyperská republika. Ostrov od západu k východu dvě rovnoběžná pohoří (Kyrenia – 1024m a Tróodos – Olymbos - 1953 m), mezi nimiž leží úrodná nížina. Kypr leží v subtropickém podnebném pásu (horká a suchá léta, teplé a vlhké zimy). Podnebí umožňuje pěstovat velké množství plodin – rané brambory, zeleninu, obilí, tabák, olivy, banány a vinnou révu. Zemědělství je však závislé na zavlažování. V hospodářství země hraje důležitou roli rybolov a těžba rud mědi, chrómu a azbestu. Ekonomika země však nejvíce závisí na cestovním ruchu. Většina obyvatel jsou křesťané (78 %) ostatní muslimové (18%). Na Kypru se mluví řecky, turecky a anglicky.

Dějiny
Kypr byl od 16. století pod nadvládou Turků, a od 19. století pod nadvládou Britů a momentálně je rozdělen dlouhotrvajícím konfliktem rozdělen na větší řeckou a menši tureckou část.
1960 – Kypr byl přijat za člena OSN
1960 – vyhlášení samostatné nezávislá Kyperské republiky – zklidnění poměrů na ostrově a mimo jiné byly rozpuštěny některé extremistické organizace (TMT a EOKA – ilegální organizace kyperských Řek
1964 – byl na Kypr vyslán zvláštní vojenský mírový sbor OSN aby zde udělal pořádek.
Důležitý je rok 1974 – turecká vláda provedla invazi turecké armády na Kypr a okupovala severní část ostrova (asi 40 %) – Asi 200 00 Řeků bylo násilím donuceno opustit své domovy – od tohoto roku je Kypr rozdělen na dvě uzavřené oblasti (řeckou a tureckou).
1975 – Vyhlášen částečně nezávislý Turecko-kyperský stát.
1983 – vyhlášena Turecká republika Severního Kypru, ale nikdo s výjimkou Turecka ji neuznal.
1994 – se rozhodla EU sjednotit Kypr .

V prosinci 2002 proběhl kodaňský summit o přijetí Kypru do Evropské unit. Jednání ale skončila neúspěchem. EU doufá, že se v roce 2004 přijme do svých řad už sjednocený Kypr. Neúspěch jednání může vést k tomu, že členem Unie by se mohla stát pouze řecká, mezinárodně uznaná část ostrova. V lednu proběhla největší demonstrace v dějinách, přišlo 50 000 lidí. Asi jedna třetina kyperských Turku demonstrovalo proti Denktasovi, aby podepsal plán OSN o sjednocení Kypru. 16. února si Řekové zvolili nového prezidenta Tasose Papadopulose, který slibuje, že se bude věnovat aktivněji sjednocení Kypru, než jeho předchůdce. Od svého nástupu měl dvanáct dní do 28. února, aby prostudoval plán OSN který mu předložil Kofi Annan, o sjednocení Kypru – OSN říká, že toto je poslední možnost na sjednocení Kypru, že další možnost už asi nepřijde.Pokud by se problém nevyřešil, podepíše 16. dubna EU přístupovou smlouvu do svých řad pouze s řeckou částí ostrova. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak jednání dopadlo, takže nevím, jestli se Kypr stane v roce 2004 členem EU celý sjednocený, nebo jen řecká část Kypru.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT